Kutatócsoport vezető: Mohácsiné dr. Farkas Csilla, egyetemi tanár

Elérhetőség: Farkas.Csilla@uni-mate.hu

Cím: 1118 Budapest, Somlói út 14-16. „L” ép., I. em.

Telefon: (1) 305-7201

A kutatócsoportban dolgozók száma

  • Egyetemi tanár: 1 fő
  • Professor emerita/emeritus: 2 fő
  • Egyetemi docens: 3 fő
  • Egyetemi adjunktus: 1 fő
  • Egyetemi tanársegéd: 2 fő
  • Asszisztens: 2 fő
  • PhD hallgató: 5 fő

Kutatási területek

Élelmiszer eredetű patogén és romlást okozó mikroorganizmusok vizsgálata. Új tartósítási technológiák mikrobiológiai megalapozása. Mikrobák interakciójának vizsgálata. Mikrobák enzim termelésének meghatározása. Mezőgazdasági hulladékok mikrobás hasznosítása. Törzsjavítás természetes és mesterséges rekombinációval, illetve mutációval. Populáció dinamikai vizsgálatok.
Élelmiszeripari termékek mikrobiótáját meghatározó környezeti és mikroökológiai tényezők hatásának vizsgálata.
Mikrobiológiai gyorsmódszerek alkalmazása mikroorganizmusok szaporodásának és kölcsönhatásának mérésére, modellezésére. Prediktív mikrobiológia és modellezés. Élelmiszerekben előforduló patogén és romlást okozó mikroorganizmusok kimutatása és azonosítása gyors és molekuláris módszerek alkalmazásával. Biokontroll hatású élesztőgombák alkalmazása zöldségek és gyümölcsök romlásának visszaszorítására.
Erjedésipari mikroorganizmusok (főként élesztőgombák) ökológiájának, fiziológiájának és genetikájának vizsgálata. Törzsjavítás klasszikus és molekuláris genetikai módszerekkel. Mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási melléktermékek mikrobiológiai konverziója hozzáadott értéket hordozó termékekké.
Ionizáló sugárkezelés alkalmazása az élelmiszerbiztonság fokozása céljából.

Szolgáltatások

  • Kórokozók jelenlétének kimutatása hagyományos és gyors mikrobiológiai módszerekkel; romlást okozók vizsgálata élelmiszermintákból; mikrobák azonosítása és tipizálása molekuláris biológiai módszerekkel.
  • Starter kultúrák vizsgálata.
  • Borerjedési folyamatok élesztőbiótájának jellemzése, az erjesztést végző élesztőgomba populációk dinamikájának meghatározása.
  • Extracelluláris hidrolitikus enzimtermelés kimutatása mikrobákban.
  • Minőségmegőrzési időtartam, valamint fertőtlenítőszer hatékonyság vizsgálatok.
  • Vállalati oktatások, tanfolyamok szervezése.

Fontosabb eszközök, műszerek

  • Autoklávok:
    • UniEquip asztali autokláv (SA-260 FA)
    • Laboklav 160, SHP Steriltechnik AG
    • Bidesztillált víz gyártó (Elix), Millipore
  • Centrifugák:
    • Sorvall Superspeed centrifuga (Evolution RC), Thermo Scientific
    • Jouan centrifuga (BR 4i), Jouan
    • Sigma centrifuga (1-15), B.Braun Biotech International
    • Vákuumcentrifuga (DNA-mini), Heto
    • Denaturáló gradiens gélelektroforézis készülék (DGGE, TGGE) (DCode System), BioRad
  • Elektroporátor (Gene Pulser II) BioRad
  • Géldokumentációs rendszer (GelDoc 1000), BioRad
  • Jéggyártó berendezés (ATS 40), Angelantoni Industrie
  • Liofilező berendezés (CoolSafeTM), Scanvac
  • Luminométer (TD-20e), Turner
  • MaldiTof MS
  • Mikroszkópok:
    • Nikon eclipse E200
    • Olympus sztereo binokuláris mikroszkóp SZX7 (digitális kamera csatlakozóval)
    • Olympus UV mikroszkóp BH-2 fáziskontraszt feltéttel (digitális kamera csatlakozóval)
    • Olympus UV mikroszkóp BX41 (digitális kamera csatlakozóval)
  • Monit Shaker, Kambic
  • Multiskan Ascent, Thermo Electron Corporation
  • PCR box, BioSan
  • PCR készülékek:
    • ESCO gradiens PCR
    • BioRad real-time PCR
  • RABIT (Rapid Automated Bacterial Impedance Technique), Bently
  • Rázó vízfürdő (GFL 1083), Dialab
  • Spektrofotométer, denzitométer:
    • DEN-1B McFarland Densitometer, BioSan
    • NanoDrop 2000 spektrofotométer, Thermo Scientific
    • Specord®200 Plus, Analytic Jena
  • Spirállemezelő készülék (Spiral Systeme), Interscience
  • Stomacher (Bag Mixer), Interscience
  • Termosztátok:
    • Ultratermosztát (Digitherm Ultratermostat-D), Kutesz
    • Hűtő-fűtő termosztát, Helkama

Szakmai szervezeti tagság

  • Magyar Mikológiai Társaság,
  • Magyar Mikrobiológiai Társaság,
  • Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület,
  • Hungarian Association for Food Protection,
  • International Association for Food Protection

Hosszú távú együttműködések

  • NAIK-ÉKI
  • NÉBIH
  • PPKE BIK
  • Széchenyi István Egyetem MÉK
  • Friesland Campina
  • IAEA
  • University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology

Vállalati partnerek

  • Capriovus kft.
  • Zentis Hungária Bt.
  • Naszálytej Zrt.
  • Alveola Kft.
  • Messer Hungarogáz Kft.
  • Friesland Campina

Pályázatok

Pályázati forrás Pályázat címe Időszak
TÁMOP Állati és növényi élelmiszer alapanyagok biztonságát veszélyeztető humánpatogén és potenciális antagonista baktériumok kölcsönhatásának vizsgálata 2013-2014
OTKA Kertészeti növényekben rejtőzködő organizmusok és hatásuk a gazdanövényre 2012-2015
IAEA Co-ordinated research programme ‘Use of Irradiation to Provide Wider Selection of Safe, Nutritionally and Organoleptically Adequate Foods for Immuno-Compromised Patients’ 2010-2015
TÁMOP Az élelmiszerminőség és biztonság kémiai és mikrobiológiai kihívásai 2010-2015