Célunk a kertészeti termékek minőségének gyors, roncsolásmentes esetenként érintésmentes objektív vizsgálata a teljes termékpályán (a szántóföldtől a fogyasztóig). A kidolgozandó tématerületek közé sorolható az érési folyamatok in-vivo követése valamint a tárolás és a polcon tartás során bekövetkező változások monitorozása, modellek felállításával és alkalmazásával. Roncsolásmentes és/vagy érintésmentes módszerekkel megvalósulhat az ízfejlődés követése, valamint szakértői rendszer kialakítása az optimális szüretidő megállapításához. A vizsgálatokat az ÉTK Fizika és Automatika Tsz. fogja végezni, melynek fő kutatási területe a fizikai mérési módszerek kutatása és fejlesztése élelmiszerek és nyersanyagok minőségi jellemzőinek vizsgálatára. A tanszék kiemelkedő műhellyé vált az állományjellemzők roncsolásmentes méréstechnikája terén.