A kertészeti termények objektív minősítése nem oldható meg azon beltartalmi paraméterek kijelölése és hosszabb távú kvantitatív nyomon követése nélkül, amelyek humán-élettani vagy technológiai szempontból kiemelik őket a megszokott hazai minőség palettájáról. Növényi eredetű élelmiszerek esetében erre a feladatra összetettségük és rendkívüli szerkezeti változatosságuk révén ún. nagyműszeres vizsgálatokat (LC-ESI-QQQ-MS) igénylő célkomponensek, a flavonoidok és egyéb (poli)fenolos vegyületek alkalmasak. A projekt során elsőként hajtanánk végre különböző termőterületekről származó gyümölcsök és zöldségek flavonoid és polifenol-profiljának minőségi és mennyiségi felmérését és adatbázisba rendezését. Az így nyert információkból létrehozandó adatbázis útmutatást adhat egyes élelmiszerhamisítások felderítésére. A tervezett kutatásokat az ÉTK Alkalmazott Kémia Tanszékén kívánjuk elvégezni, mely jelentős tapasztalattal rendelkezik a tömegspektrometriás vizsgálatok terén.