Kutatócsoport vezető: Dr. Friedrich László, egyetemi docens

Elérhetőség: Friedrich.Laszlo.Ferenc@uni-mate.hu

Cím: 1118 Budapest, Ménesi út 43-45. „D” ép., fsz.

Telefon: (1) 305-7303

A kutatócsoportokban dolgozók száma

  • Egyetemi docens: 3 fő
  • Egyetemi adjunktus: 2 fő
  • Egyetemi tanársegéd: 1 fő
  • Tanszéki mérnök: 2 fő
  • Tanszéki ügyintéző: 1 fő
  • Tudományos segédmunkatárs: 2 fő
  • PhD hallgató: 8 fő

Kutatási területek

Kíméletes technológiák és termékek fejlesztése a hús-, tej- és hűtőipar, valamint a hal és a tojásfeldolgozás területén élelmiszer-minőségi – és biztonsági céllal.

Nagy hidrosztatikus nyomás, illetve sous-vide technológia egyedi vagy kombinált alkalmazása állati és növényi alapú élelmiszereknél.

Húsok, húskészítmények, tejek, tejtermékek minőségmegőrzési idejének növelése.

Módosított atmoszférás- és vákuumcsomagolás állati és növényi alapú élelmiszereknél.

Sajt, hús és szárazáru érlelési technológia fejlesztése.

Pácolási technológia fejlesztése aktív ultrahanggal.

Különleges táplálkozási igényeket kielégítő újszerű tej- és tojástermékek fejlesztése.

Halak vágási technológiájának fejlesztése, halhús eltarthatóság idejének növelése.

Fagyasztási technológiák tészták, pékáruk, cukrászati termékeknél, a fagyasztva tárolási idő hatása a termék minőségére.

Gyümölcs félsűrítmény előállítása kriokoncentrálással.

Hűtve tárolt gyümölcs- és zöldségfélék érésbiológiai vizsgálata, post harvest technológia.

Növényi és állati eredetű nyersanyagok, késztermékek tárolási rendellenességeinek korai detektálása, roncsolásmentes vizsgálati módszerei.

Szolgáltatások

  • Termék- és technológiafejlesztés, különös tekintettel a kíméletes és kombinált tartósítási eljárásokra.
  • Tárolási kísérletek növényi és állati eredetű nyersanyagok, késztermékek minőségváltozásának nyomonkövetésére.
  • RFID adatgyűjtő rendszer logisztikai rendszerbe illesztése.
  • Fehérje frakciók meghatározása, NIR és DSC metodika, és technofunkciós tulajdonságok vizsgálata.

Fontosabb eszközök, műszerek:

  • Stable Micro System állományvizsgáló
  • Setaram Micro DSC III
  • Setaram 131 Evo DSC
  • Elektronikus Orr
  • Advanced Instruments Technology Enzimaktivitás meghatározó
  • ICA 56 Etilén gázelemző
  • Fluoromax-3 Fluoriméter
  • Dansensor Combi Check Gázelemző
  • Perichrom Gázkromatográf, Agilent MS detektorral
  • Sartorius Gyors nedvességmeghatározó
  • VarioCam basic 120/25 kamera M85190 IRBIS PC szoftver Hőkamera
  • ALMEMO CO2 elemző és adatgyűjtő egység Légzésintenzitás-mérőkör
  • MetriNIR
  • Rheotherm Rotációs viszkoziméter
  • Hitachi U-2900 Spektrofotométer
  • Minolta CR-400 Tristimulusos színmérő
  • Fluidizációs fagyasztó
  • Resato FPU 100-2000 Nagy Hidrosztatikai Nyomású berendezés
  • Kriogén fagyasztó
  • Agro-Metal RE 01 Lemezpasztőr
  • Leybold-Heraeus Liofilező berendezés
  • Nortech QCF 103 Sokkoló/ mikrokristályos mélyhűtő
  • Szabályozott légterű kamrák
  • Tálcás csomagológép
  • Ultrahang diffúziós rendszer
  • Multivac Vákuum-csomagológép
  • Vákuumhűtő
  • Lainox VE 051P Vákuumfőző berendezés

Szakmai szervezeti tagság

  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tej és tejtermékek szakbizottság
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Jégkrém szakbizottság
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Húskészítmény szakbizottság
  • Európai Szabványügyi Bizottság Magyar Szabványügyi Testület Tej és tejtermékek nemzeti szabványosító műszaki bizottság
  • Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tartósítóipari termékek szakbizottság
  • Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság
  • Hűtő- és Konzervipari Szövetség

Hosszú távú együttműködések

  • Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
  • Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet

Vállalati partnerek

  • Campden BRI Magyarország
  • Instituto Tecnológico de Costa Rica, Cartago, Costa Rica
  • Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  • Bábolna Élelmiszeripari Kft.
  • Capriovus Kft.
  • Eisberg Hungary Kft.
  • FEVITA Székesfehérvári Hűtőipari NyRt.
  • Get-Pack Kft.
  • MIRELITE MIRSA Zrt.
  • Nestlé Hungária Kft.
  • Olivia Kft
  • Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
  • PICK SZEGED ZRt.
  • PLP Seafood Hungary Halkereskedelmi Kft.
  • Pr1merfood Kft.
  • SCITEC Ipari és Kereskedelmi Kft.
  • SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
  • Szomor Húsüzem
  • Tatár Pékség Sütőipari Édesipari Hűtőipari és Kereskedelmi Kft.
  • TESCO-GLOBAL Zrt
  • Unilever Magyarország Kft.
  • Wessling Hungary Kft

Pályázatok:

Pályázati forrás Pályázat címe Időszak
VEKOP A magyar zöldség-és gyümölcstermesztés agroökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel (VEKOP-2.3.3-15-2017-00022) 2017-2019
EFOP Tudományos utánpótlás erősítése a hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatásával, a mentorálás folyamatának kidolgozásával (EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005) 2017-2021
NVKP Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszerbiztonság növelése érdekében a haltermékvonalon (NVKP_16-1-2016-0023) 2016-2019
NVKP A takarmány és élelmiszerbiztonság erősítése a takarmányok mikotoxin-mentesítésére alkalmas innovatív technológiák kifejlesztésével (NVKP_16-1-2016-0009) 2016-2019
GOP „Kutatások a savanyú savó alkotórészeinek membránszeparációs technikákkal történő teljes körű hasznosítására” (GOP-1.1.1-08/1-2008-0016) címmel a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MTKI). 2008-2011
NKTH Biológiailag aktív D-vitamin szintézisére képes gombafajok termesztés-technológiájának kidolgozása (Nemzeti Technológia Program 2008/2. 3. alprogram: Versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar (Szerződésszám: TECH-08-A3/2-2008-0389) 2009-2011
EU 7 TECHFOOD Solutions and interventions for the technological transfer and the innovation of the agro-food sector in South East regions (TECHFOOD SEE EoI/A/160/1.1/X) 2009-2011
TÁMOP A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül: 3. Kutatási alprojekt: Kihívások és megoldások a XXI. század élelmiszertudományában projekt. Élelmiszer feldolgozási és tartósítási kutatások műhely (TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005) 2010-2012