Kapcsolattartó: Dr. Hitka Géza, egyetemi docens, Hitka.Geza@uni-mate.hu

Cím: 1118 Budapest, Ménesi út 43-45. „D” ép., II. em.

Telefon: (1) 305-7662

A kutatócsoportban dolgozók száma

  • Egyetemi docens: 2 fő
  • Egyetemi magántanár: 1 fő
  • PhD hallgató: 3 fő

Kutatási területek

Kertészeti termékek szüretet követő technológiái (post-harvest technológiák), Tárolástechnológiák, Érés gátló rendszerek, Mosás és higiéniai kezelések

SmartFresh Minőségi Rendszer (1-MCP) alkalmazástechnológiájának fejlesztése almán, körtén, szilván, kajszin és sárgadinnyén. Módosított atmoszférás csomagolási rendszerek validálása. Kertészeti termékek mosási technológiáinak összehasonlító vizsgálata. Természetes etilénmegkötők hatékonyságának mérése. Fresh-cut termékek fejlesztése.

Szolgáltatások

  • Zöldségek és gyümölcsök műszeres minősítése, érettség vizsgálatok.
  • Alma és körte optimális szüretidejének, tárolási potenciáljának meghatározása.
  • Szabályozott légterű tárolástechnológia fajta szerinti kidolgozása.
  • Alsó oxigén küszöbérték meghatározása.
  • Zöldségek és gyümölcsök optimális szállítási és értékesítési feltételeinek meghatározása. Módosított atmoszférás csomagolás (MAP) technológiájának kidolgozása.
  • Hűtve tárolás műszaki, technológiai paramétereinek optimalizálása kertészeti termékekre.
  • MAP illetve Fresh-cut termékek fejlesztése.
  • Tanácsadás, szakértés kertészeti termékek tárolása, szállítása, csomagolása és értékesítése kapcsán.

Fontosabb eszközök, műszerek:

  • 10 db laboratóriumi méretű szabályozott légterű hűtőtároló egyedi hőmérséklet és légtérösszetétel kialakítás lehetőségével (ICA).
  • Csomagológépek és gázminta vevők.
  • Klorofill fluoreszcenciás monitoring rendszer (WALZ MONI-HEAD/485 PAM).
  • Akusztikus és impakt keménységmérő (AWETA).
  • Etilénmérő (ICA 56).
  • Légzésintenzitás mérő.
  • Roncsolásmentes és hagyományos (kézi és asztali penetrométer) állománymérők.
  • Vízben oldható szárazanyag-tartalom mérők (ATAGO Pal-1).
  • Hőmérséklet és páratartalom rögzítők (Trotec BL30).
  • Színmérők, színskálák
  • DA-méter (Sintéleia VIS/NIR DA-meter®).

Szakmai szervezeti tagság:

  • MTA Agrártudományok Osztálya, Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság

Hosszú távú együttműködések

  • Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
  • AgroFresh Ltd.

Szakmai kapcsolatok

  • NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Újfehértói Állomása
  • Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ – Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
  • Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság
  • Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
  • Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
  • Leibniz Institute of Agricultural Engineering and Bio-economy e.V. (Agrartechnik Bornim-ATB), Department of Horticultural Engineering (Postdam-Bornim, Németország)

Vállalati partnerek

  • AgroFresh Ltd.
  • Agrofresh Polska SP.
  • Almakuti Bt.
  • Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  • Capriovus Kft.
  • Coca-Cola HBC Magyarország Kft.
  • Eisberg Hungary Kft.
  • Eszes Familia Kft.
  • Garden TÉSZ Kft.
  • Khell-Food Kft.
  • K&K Family Kft.
  • Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.
  • LIEGL & DACHSER Logisztikai Kft.
  • Marillen Gyümölcsfeldolgozó Kft.
  • Metro Kereskedelmi Kft.
  • Oleum 2000 Kft.
  • Penny Market Kft.
  • Pr1merfood Kft.
  • SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
  • TESCO-GLOBAL Zrt

Pályázatok:

Pályázati forrás Pályázat címe Időszak
VEKOP A magyar zöldség-és gyümölcstermesztés agroökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel (VEKOP-2.3.3-15-2017-00022) 2017-2019
EFOP Tudományos utánpótlás erősítése a hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatásával, a mentorálás folyamatának kidolgozásával (EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005) 2017-2021
VKE Új agrár-meteorológiai információs rendszer fejlesztése környezet,- növényvédelmi és élelmiszer-biztonsági céllal 2017-2020
NVKP Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszerbiztonság növelése érdekében a haltermékvonalon (NVKP_16-1-2016-0023) 2016-2019
NKTH Biológiailag aktív D-vitamin szintézisére képes gombafajok termesztés-technológiájának kidolgozása (Nemzeti Technológia Program 2008/2. 3. alprogram: Versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar (Szerződésszám: TECH-08-A3/2-2008-0389) 2009-2011