Kapcsolattartó: Dr. Hitka Géza, egyetemi docens, Hitka.Geza@uni-mate.hu
Cím: 1118 Budapest, Ménesi út 43-45. „D” ép., II. em.
Telefon: (1) 305-7662
A kutatócsoportban dolgozók száma
- Egyetemi docens: 2 fő
- Egyetemi magántanár: 1 fő
- PhD hallgató: 3 fő
Kutatási területek
Kertészeti termékek szüretet követő technológiái (post-harvest technológiák), Tárolástechnológiák, Érés gátló rendszerek, Mosás és higiéniai kezelések
SmartFresh Minőségi Rendszer (1-MCP) alkalmazástechnológiájának fejlesztése almán, körtén, szilván, kajszin és sárgadinnyén. Módosított atmoszférás csomagolási rendszerek validálása. Kertészeti termékek mosási technológiáinak összehasonlító vizsgálata. Természetes etilénmegkötők hatékonyságának mérése. Fresh-cut termékek fejlesztése.
Szolgáltatások
- Zöldségek és gyümölcsök műszeres minősítése, érettség vizsgálatok.
- Alma és körte optimális szüretidejének, tárolási potenciáljának meghatározása.
- Szabályozott légterű tárolástechnológia fajta szerinti kidolgozása.
- Alsó oxigén küszöbérték meghatározása.
- Zöldségek és gyümölcsök optimális szállítási és értékesítési feltételeinek meghatározása. Módosított atmoszférás csomagolás (MAP) technológiájának kidolgozása.
- Hűtve tárolás műszaki, technológiai paramétereinek optimalizálása kertészeti termékekre.
- MAP illetve Fresh-cut termékek fejlesztése.
- Tanácsadás, szakértés kertészeti termékek tárolása, szállítása, csomagolása és értékesítése kapcsán.
Fontosabb eszközök, műszerek:
- 10 db laboratóriumi méretű szabályozott légterű hűtőtároló egyedi hőmérséklet és légtérösszetétel kialakítás lehetőségével (ICA).
- Csomagológépek és gázminta vevők.
- Klorofill fluoreszcenciás monitoring rendszer (WALZ MONI-HEAD/485 PAM).
- Akusztikus és impakt keménységmérő (AWETA).
- Etilénmérő (ICA 56).
- Légzésintenzitás mérő.
- Roncsolásmentes és hagyományos (kézi és asztali penetrométer) állománymérők.
- Vízben oldható szárazanyag-tartalom mérők (ATAGO Pal-1).
- Hőmérséklet és páratartalom rögzítők (Trotec BL30).
- Színmérők, színskálák
- DA-méter (Sintéleia VIS/NIR DA-meter®).
Szakmai szervezeti tagság:
- MTA Agrártudományok Osztálya, Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság
Hosszú távú együttműködések
- Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
- AgroFresh Ltd.
Szakmai kapcsolatok
- NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Újfehértói Állomása
- Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ – Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
- Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság
- Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
- Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
- Leibniz Institute of Agricultural Engineering and Bio-economy e.V. (Agrartechnik Bornim-ATB), Department of Horticultural Engineering (Postdam-Bornim, Németország)
Vállalati partnerek
- AgroFresh Ltd.
- Agrofresh Polska SP.
- Almakuti Bt.
- Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
- Capriovus Kft.
- Coca-Cola HBC Magyarország Kft.
- Eisberg Hungary Kft.
- Eszes Familia Kft.
- Garden TÉSZ Kft.
- Khell-Food Kft.
- K&K Family Kft.
- Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.
- LIEGL & DACHSER Logisztikai Kft.
- Marillen Gyümölcsfeldolgozó Kft.
- Metro Kereskedelmi Kft.
- Oleum 2000 Kft.
- Penny Market Kft.
- Pr1merfood Kft.
- SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
- TESCO-GLOBAL Zrt
Pályázatok:
Pályázati forrás | Pályázat címe | Időszak |
VEKOP | A magyar zöldség-és gyümölcstermesztés agroökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel (VEKOP-2.3.3-15-2017-00022) | 2017-2019 |
EFOP | Tudományos utánpótlás erősítése a hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatásával, a mentorálás folyamatának kidolgozásával (EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005) | 2017-2021 |
VKE | Új agrár-meteorológiai információs rendszer fejlesztése környezet,- növényvédelmi és élelmiszer-biztonsági céllal | 2017-2020 |
NVKP | Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszerbiztonság növelése érdekében a haltermékvonalon (NVKP_16-1-2016-0023) | 2016-2019 |
NKTH | Biológiailag aktív D-vitamin szintézisére képes gombafajok termesztés-technológiájának kidolgozása (Nemzeti Technológia Program 2008/2. 3. alprogram: Versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar (Szerződésszám: TECH-08-A3/2-2008-0389) | 2009-2011 |