Az Árukezelési és Érzékszervi Kutatási csoport részeként működik

Kutatócsoport-vezető: Dr. Kókai Zoltán, egyetemi docens

Elérhetőség: Kokai.Zoltan@uni-mate.hu

Kapcsolattartó: Dr. Gere Attila, egyetemi adjunktus, Gere.Attila@uni-mate.hu

Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43. „G” ép., alagsor

Telefon: (1) 305-7351

A kutatócsoportban dolgozók száma

  • egyetemi docens: 2 fő
  • egyetemi adjunktus: 1 fő
  • tanszéki mérnök: 1 fő
  • PhD hallgató: 3 fő

Kutatási területek

Érzékszervi minősítő rendszerek, szenzometirai módszerek, élelmiszeripari termékfejlesztés, fogyasztói és szakértői érzékszervi panelek fejlesztése, entomofágia.

Szakértői érzékszervi panel teljesítményjellemzők mérési módszereinek fejlesztése, szoftverfejelsztés, preferenciatérképezés módszertanának fejlesztése, termékoptimalizálás penalty analysis módszerével, fogyasztói elfogadás növelése érzékszervi minősítési módszerekkel, kihelyezés hatékonyságának növelése, piackutatási módszerek fejlesztése, szemkamerás mérések alkalmazása a piackutatásban.

Szolgáltatások

  • Élelmiszerek szabványos érzékszervi minősítése, termék-összehasonlító vizsgálatai.
  • Különbségvizsgálatok (módosított összetevők és technológia tesztelése).
  • Rangsorolásos vizsgálatok piaci döntések megalapozásához.
  • Termékprofil meghatározás, konkurens prototípusok összehasonlítása.
  • Fogyasztói vizsgálatok, kedveltségi tesztek, penalty analízis.
  • Preferenciatérképezés, termékfejlesztés irányainak meghatározása.
  • Termékoptimalizálás, conjoint analízis.
  • Érzékszervi szoftverfejlesztés, tanácsadás.
  • Termékspecifikus érzékszervi bírálócsoport (panel) kiépítése, képzése.
  • Érzékszervi minősítés korszerű módszerei tanfolyami oktatás.
  • Szaktanácsadás érzékszervi laboratóriumok kialakításához.
  • Szemkamerás vizsgálatok a termékcímke, termékkedveltség illetve fogyasztói választás területeken.

Fontosabb eszközök, műszerek

  • 12 fülkés komputerizált érzékszervi laboratórium
  • ProfiSens szoftver
  • RedJade érzékszervi célszoftver
  • Tobii X2-60 szemkamera
  • X-Rite kézi színmérő
  • Visual Boksz
  • Biometric Software Suit

Szakmai szervezeti tagság

  • EOQ MNB
  • MTA-KÉB Élelmiszertudományi Albizottság
  • MSZT MB612
  • Magyar Kémikusok Egyesülete

Hosszú távú együttműködések

  • Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
  • Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Szakmai kapcsolatok

  • Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Ágazati Gazdaságtan és Módszertani Intézet, Kutatásmódszertan és Statisztika Tanszék
  • Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont
  • University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna
  • Institute of Food Science Leibnitz Institute of Agricultural Engineering Potsdam-Bornim, Department of Horticultural Engineering (Agrartechnik Bornim-ATB), Germany
  • Leibniz Institute of Agricultural Engineering and Bio-economy e.V. (Agrartechnik Bornim-ATB), Department of Horticultural Engineering (Postdam-Bornim, Németország)

Vállalati partnerek

  • NÉBIH
  • Spar Magyarország Kft.
  • Mondi Hungária Kft.
  • Nestlé Hungária Kft.

Pályázatok:

Pályázati forrás Pályázat címe Időszak
VEKOP A magyar zöldség-és gyümölcstermesztés agroökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel (VEKOP-2.3.3-15-2017-00022) 2017-2019
EFOP Tudományos utánpótlás erősítése a hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatásával, a mentorálás folyamatának kidolgozásával (EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005) 2017-2021
NKTH Biológiailag aktív D-vitamin szintézisére képes gombafajok termesztés-technológiájának kidolgozása (Nemzeti Technológia Program 2008/2. 3. alprogram: Versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar (Szerződésszám: TECH-08-A3/2-2008-0389) 2009-2011
TÁMOP Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés az élelmiszer-biztonsági és élelmiszerminősítő mesterképzésekhez kapcsolódóan 2010-2012