Élelmiszerökonómiai Kutatócsoport
Kutatócsoport-vezető: Dr. Lakner Zoltán egyetemi tanár
Elérhetőség: Lakner.Zoltan@uni-mate.hu
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43. „G” ép., I. em.
Telefon: (1) 305-7258
A kutatócsoportban dolgozók száma
- Egyetemi tanár: 1 fő
- Egyetemi adjunktus: 2 fő
- Egyetemi tanársegéd: 3 fő
Kutatási területek
Az élelmiszeripari vállalkozások stratégiái, stratégiai tervezés, versenyhelyzet-elemzés, versenyképességi vizsgálatok, ágazati tanulmányok, az élelmiszeripar helye és szerepe a vidékfejlesztésben, beruházás-gazdaságossági számítások, számítógéppel támogatott kockázatelemzési módszerek alkalmazása.
Szakmai szervezeti tagság
- MTA Agrár-közgazdasági Bizottság
Szolgáltatások
- Térségfejlesztési stratégiák élelmiszeripari összefüggései
- Integrált ágazati fejlesztési programok kidolgozása
- Komplex beruházás-gazdaságossági tanulmánytervek elkészítése
Hosszú távú együttműködések
- Veszprémi Egyetem Georgikon Kar
- Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége
- Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal
- Nemzeti Agrárkutátási és Innovációs Központ
Élelmiszerpiac-kutató csoport
Kutatócsoport-vezető: Dr. Temesi Ágoston egyetemi adjunktus
Elérhetőség: Temesi.Agoston@uni-mate.hu
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43. „G” ép., I. em.
Telefon: (1) 305-7258
A kutatócsoportban dolgozók száma
- Egyetemi adjunktus: 1 fő
- Egyetemi tanársegéd: 1 fő
- PhD hallgató: 2 fő
Kutatási területek
Élelmiszerfogyasztói magatartás vizsgálata marketingstratégiai döntések megalapozásához. Termékkoncepció-tesztelés a várható piaci fogadtatás méréséhez. Élelmiszerek vásárlása/fogyasztása és nem vásárlása/fogyasztása okainak vizsgálata. Termékek kereslet-kínálati viszonyainak feltárása.
Szolgáltatások
- Kvalitatív és kvantitatív módszerek alkalmazása: fókuszcsoportok, létrázás, megfigyeléses vizsgálatok, fogyasztói megkérdezések célcsoport-specifikusan vagy országos, reprezentatív mintákon, on-line vagy személyes mintavétellel.
Fontosabb eszközök, műszerek
- Pro 2 mobil szemkamera
Szakmai szervezeti tagság
- MTA Agrár-közgazdasági Bizottság
Szakmai kapcsolatok
- Aarhus University, School of Business and Social Sciences, Department of Management – MAPP (Dánia)
- Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet
- Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Menedzsment Intézet
- Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal
- University of Naples Frederico II., Department of Agriculture (Olaszország)
- University of the Sunshine Coast – USC Business School (Ausztrália)
Vállalati partnerek
- ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.
- Bonitás – Befektetési Alapkezelő Zrt.
- PLP Seafood Hungary Halkereskedelmi Kft.
- Pr1mer Kft.
Pályázatok
- Green Guest – 2016-1-FR01-KA202-024165
- SafeConsumE – SFS-37-2016 – The impact of consumer practices in food safety: risks and mitigation strategies – H2020-EU.3.2.2.2.