Kutatócsoport vezető: Dr. Friedrich László, egyetemi docens
Elérhetőség: Friedrich.Laszlo.Ferenc@uni-mate.hu
Cím: 1118 Budapest, Ménesi út 43-45. „D” ép., fsz.
Telefon: (1) 305-7303
A kutatócsoportokban dolgozók száma
- Egyetemi docens: 3 fő
- Egyetemi adjunktus: 2 fő
- Egyetemi tanársegéd: 1 fő
- Tanszéki mérnök: 2 fő
- Tanszéki ügyintéző: 1 fő
- Tudományos segédmunkatárs: 2 fő
- PhD hallgató: 8 fő
Kutatási területek
Kíméletes technológiák és termékek fejlesztése a hús-, tej- és hűtőipar, valamint a hal és a tojásfeldolgozás területén élelmiszer-minőségi – és biztonsági céllal.
Nagy hidrosztatikus nyomás, illetve sous-vide technológia egyedi vagy kombinált alkalmazása állati és növényi alapú élelmiszereknél.
Húsok, húskészítmények, tejek, tejtermékek minőségmegőrzési idejének növelése.
Módosított atmoszférás- és vákuumcsomagolás állati és növényi alapú élelmiszereknél.
Sajt, hús és szárazáru érlelési technológia fejlesztése.
Pácolási technológia fejlesztése aktív ultrahanggal.
Különleges táplálkozási igényeket kielégítő újszerű tej- és tojástermékek fejlesztése.
Halak vágási technológiájának fejlesztése, halhús eltarthatóság idejének növelése.
Fagyasztási technológiák tészták, pékáruk, cukrászati termékeknél, a fagyasztva tárolási idő hatása a termék minőségére.
Gyümölcs félsűrítmény előállítása kriokoncentrálással.
Hűtve tárolt gyümölcs- és zöldségfélék érésbiológiai vizsgálata, post harvest technológia.
Növényi és állati eredetű nyersanyagok, késztermékek tárolási rendellenességeinek korai detektálása, roncsolásmentes vizsgálati módszerei.
Szolgáltatások
- Termék- és technológiafejlesztés, különös tekintettel a kíméletes és kombinált tartósítási eljárásokra.
- Tárolási kísérletek növényi és állati eredetű nyersanyagok, késztermékek minőségváltozásának nyomonkövetésére.
- RFID adatgyűjtő rendszer logisztikai rendszerbe illesztése.
- Fehérje frakciók meghatározása, NIR és DSC metodika, és technofunkciós tulajdonságok vizsgálata.
Fontosabb eszközök, műszerek:
- Stable Micro System állományvizsgáló
- Setaram Micro DSC III
- Setaram 131 Evo DSC
- Elektronikus Orr
- Advanced Instruments Technology Enzimaktivitás meghatározó
- ICA 56 Etilén gázelemző
- Fluoromax-3 Fluoriméter
- Dansensor Combi Check Gázelemző
- Perichrom Gázkromatográf, Agilent MS detektorral
- Sartorius Gyors nedvességmeghatározó
- VarioCam basic 120/25 kamera M85190 IRBIS PC szoftver Hőkamera
- ALMEMO CO2 elemző és adatgyűjtő egység Légzésintenzitás-mérőkör
- MetriNIR
- Rheotherm Rotációs viszkoziméter
- Hitachi U-2900 Spektrofotométer
- Minolta CR-400 Tristimulusos színmérő
- Fluidizációs fagyasztó
- Resato FPU 100-2000 Nagy Hidrosztatikai Nyomású berendezés
- Kriogén fagyasztó
- Agro-Metal RE 01 Lemezpasztőr
- Leybold-Heraeus Liofilező berendezés
- Nortech QCF 103 Sokkoló/ mikrokristályos mélyhűtő
- Szabályozott légterű kamrák
- Tálcás csomagológép
- Ultrahang diffúziós rendszer
- Multivac Vákuum-csomagológép
- Vákuumhűtő
- Lainox VE 051P Vákuumfőző berendezés
Szakmai szervezeti tagság
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tej és tejtermékek szakbizottság
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Jégkrém szakbizottság
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Húskészítmény szakbizottság
- Európai Szabványügyi Bizottság Magyar Szabványügyi Testület Tej és tejtermékek nemzeti szabványosító műszaki bizottság
- Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tartósítóipari termékek szakbizottság
- Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság
- Hűtő- és Konzervipari Szövetség
Hosszú távú együttműködések
- Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
- Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Vállalati partnerek
- Campden BRI Magyarország
- Instituto Tecnológico de Costa Rica, Cartago, Costa Rica
- Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
- Bábolna Élelmiszeripari Kft.
- Capriovus Kft.
- Eisberg Hungary Kft.
- FEVITA Székesfehérvári Hűtőipari NyRt.
- Get-Pack Kft.
- MIRELITE MIRSA Zrt.
- Nestlé Hungária Kft.
- Olivia Kft
- Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
- PICK SZEGED ZRt.
- PLP Seafood Hungary Halkereskedelmi Kft.
- Pr1merfood Kft.
- SCITEC Ipari és Kereskedelmi Kft.
- SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
- Szomor Húsüzem
- Tatár Pékség Sütőipari Édesipari Hűtőipari és Kereskedelmi Kft.
- TESCO-GLOBAL Zrt
- Unilever Magyarország Kft.
- Wessling Hungary Kft
Pályázatok:
Pályázati forrás | Pályázat címe | Időszak |
VEKOP | A magyar zöldség-és gyümölcstermesztés agroökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel (VEKOP-2.3.3-15-2017-00022) | 2017-2019 |
EFOP | Tudományos utánpótlás erősítése a hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatásával, a mentorálás folyamatának kidolgozásával (EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005) | 2017-2021 |
NVKP | Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszerbiztonság növelése érdekében a haltermékvonalon (NVKP_16-1-2016-0023) | 2016-2019 |
NVKP | A takarmány és élelmiszerbiztonság erősítése a takarmányok mikotoxin-mentesítésére alkalmas innovatív technológiák kifejlesztésével (NVKP_16-1-2016-0009) | 2016-2019 |
GOP | „Kutatások a savanyú savó alkotórészeinek membránszeparációs technikákkal történő teljes körű hasznosítására” (GOP-1.1.1-08/1-2008-0016) címmel a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MTKI). | 2008-2011 |
NKTH | Biológiailag aktív D-vitamin szintézisére képes gombafajok termesztés-technológiájának kidolgozása (Nemzeti Technológia Program 2008/2. 3. alprogram: Versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar (Szerződésszám: TECH-08-A3/2-2008-0389) | 2009-2011 |
EU 7 | TECHFOOD Solutions and interventions for the technological transfer and the innovation of the agro-food sector in South East regions (TECHFOOD SEE EoI/A/160/1.1/X) | 2009-2011 |
TÁMOP | A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül: 3. Kutatási alprojekt: Kihívások és megoldások a XXI. század élelmiszertudományában projekt. Élelmiszer feldolgozási és tartósítási kutatások műhely (TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005) | 2010-2012 |