Kutatócsoport-vezető: Dr. Baranyai László, egyetemi tanár

Elérhetőség: Baranyai.Laszlo@uni-mate.hu

Cím: 1118 Budapest, Somlói út 14-16. „L” ép., alagsor

Telefon: (1) 305-7205

A kutatócsoportban dolgozók száma

  • Egyetemi tanár: 1 fő
  • Egyetemi docens: 3 fő
  • Egyetemi adjunktus: 5 fő
  • Egyetemi tanársegéd: 1 fő
  • Asszisztens: 1 fő
  • PhD hallgató: 4 fő

Kutatási területek

Élelmiszerek fizikai jellemzői. Módszer- és eszközfejlesztés mechanikai (keménység, viszkozitás), optikai (szín, alak, spektrális), dielektromos és íz-jellemzők vizsgálatára.

Szolgáltatások

  • folyékony élelmiszerek objektív íz-jellemzése (hamisítás szűrése, íz-fedés, eredet)
  • állomány-monitoring rendszerek kialakítása
  • érintésmentes módszerek fejlesztése beltartalmi jellemzők felületi eloszlásának vizsgálatára (víztartalom, márványozottság, szemcseeloszlás stb.)
  • ellenőrző műszerek (keménység, hőmérséklet, Brix, stb.) kalibrálása
  • PLC-s vezérlések tervezése

Fontosabb eszközök, műszerek

  • Alpha MOS elektronikus nyelv folyékony élelmiszerek objektív íz-jellemzésére
  • Állomány-vizsgálati rendszer (TA-XT2 asztali penetrométer, HAAKE rotációs viszkoziméter, Anton-Paar oszcillációs viszkoziméter, akusztikus mérőrendszer, ultrahangos mérőrendszer)
  • Hyperspektrális látórendszer (NIR)
  • Számítógépes látórendszer vizuális tartományra
  • Közeli infravörös spektrométerek (asztali és hordozható)
  • LCR mérőműszerek (20 Hz – 3 GHz)
  • Siemens ipari PLC oktató állomás (hardver és szoftverek)

Szakmai szervezeti tagság

  • MTA Agrárosztály köztestület
  • Gépipari Tudományos Egyesület
  • EurAgEng nemzetközi mérnökszervezet
  • CIGR nemzetközi mérnökszervezet
  • Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
  • Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társasága
  • International Aquaphotomics Society

Hosszú távú együttműködések

  • Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar
  • Kaposvári Egyetem
  • Nyugat-Magyarországi Egyetem
  • NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet
  • University of Applied Sciences, Fulda (Németország)
  • Slovak University of Agriculture in Nitra, Department of Physics
  • USDA-Grain Inspection, Packers and Stockyards Administration, USA

Vállalati partnerek

  • Penny Market Magyarország,
  • Mediterran-Fruits Zrt,
  • Richter G. NyRT,
  • USDA GIPSA,
  • PICK SZEGED,
  • SPAR Kft.,
  • METRO Kereskedelmi Kft.,

Pályázatok

Pályázati forrás Pályázat címe Időszak
EFOP Felsőoktatási hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatása 2018-2020
VEKOP A magyar zöldség- és gyümölcstermesztés agroökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel 2017-2019
VKE-17 Automatizált gyártási utasításos, egyedileg azonosított sütőipari okostermék termelésfejlesztése 2018-2020
TÁMOP A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül: 3.6.- os altéma: Biomérnöki kutatási feladatok: A korszerű táplálkozást támogató kutatásfejlesztés. Értéknövelő és energiatakarékos biomérnöki műveletek kutatása 2010-2012
Jedlik Ányos Pr. Gyümölcs-monitoring rendszer fejlesztése 2007-2009
RET Termék osztályozó berendezés érzékelő-rendszerének fejlesztése 2006-2009