Kutatócsoport-vezető: Dr. Abrankó László, egyetemi docens
Elérhetőség: Abranko.Laszlo@uni-mate.hu
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43., „G” ép.
Telefon: (1) 305-7163
A kutatócsoportban dolgozók száma
- Egyetemi tanár: 1 fő
- Professor emerita/emeritus: 2 fő
- Egyetemi docens: 3 fő
- Egyetemi adjunktus: 2 fő
- Egyetemi tanársegéd: fő
- Asszisztens: 3 fő
- PhD hallgató: 3 fő
Kutatási Terület:
1. Elemanalitika munkacsoport (Jókainé dr. Szatura Zsuzsanna, Dr. Üveges Márta, Dr Jordán Győző)
Élelmiszerek és környezeti minták makro- és mikroelem-tartalmának meghatározása ICP-MS és ICP-OES műszercsoportok segítségével agrár- és élelmiszeripari fejlesztések ill. minőségellenőrzési folyamatok döntéstámogató analitikai háttereként.
2. Klasszikus analitika munkacsoport (Dr. Fodor Marietta)
Kertészeti- és élelmiszeripari alapanyagok, késztermékek beltartalmi paramétereinek meghatározása klasszikus analitikai módszerekkel: szárazanyag-, keményítő-, össz- és szabad redukáló cukor-, fehérje- (félautomata Kjeldahl roncsoló/vízgőzdesztilláló), zsír (szabad- és kötött)-, hamu-, rost- és energiatartalom
3. Molekulaspektroszkópia munkacsoport (Dr. Fodor Marietta)
Élelmiszerek, élelmiszer alapanyagok minőségbiztosítási szempontból fontos makrokomponenseinek meghatározása UV/VIS és FT-NIR technikákkal. FT-NIR rendszerek segítségével kapott „big data” adathalmazok kemometriai és platform-független többváltozós statisztikai feldolgozásán alapuló vizsgálati módszerek alkalmazása élelmiszerek és környezeti minták jellemzésére (eredetvizsgálat, szennyezésprofil, másodlagos növényi és gomba metabolitok felderítése, mennyiségi paraméterek kijelölése).
4. Antioxidáns munkacsoport (Stefanovitsné Dr. Bányai Éva)
Kertészeti alapanyagok, különböző zöldség és gyümölcs genotípusok beltartalmi paramétereinek felmérése, különös tekintettel a minták antioxidáns kapacitására és az annak a kialakításában döntő szerepet játszó endogén vegyületeknek meghatározására. Antioxidáns kapacitás meghatározása spektrofotometriás módszerekkel. C-vitamin tartalom meghatározására HPLC-DAD technikával.
5. Metabolomikai munkacsoport (Dr. Abrankó László, Dr Vass Andrea, Rádli Nikolett)
Élelmiszer és élelmiszeralapanyagok nem célzott, holisztikus tömegspektrometriás elemzése, anyagcseretermékek azonosítása. Alapanyagok és élelmiszerekben található flavonoidok és fenolos savak elválasztása, minőségi és mennyiségi meghatározása HPLC-DAD-ESI-QTOFMS kapcsolt technikával.
6. Peszticid analitika munkacsoport (Marczika Andrásné dr. Sörös Csilla, Rádli Nikolett, Dr. Vass Andrea)
A peszticid analitikai kutatócsoportban a legkorszerűbb műszeres analitikai technikákkal (HPLC-QQQ-MS és HPLC-Q-TOF-MS) végzünk sokkomponenses növényvédő szermaradék analízist élelmiszermintákban. A vizsgálatok a hatóanyagokon túl bomlástermék-profil feltérképezésre is kiterjednek, különös tekintettel a toxikológiailag releváns vegyületekre. A módszerfejlesztés során kiemelten tanulmányozzuk a fragmentációs folyamatokat, a megváltozott kémiai karakterű bomlástermékek kinyerését és a non-target screening lehetőségeket.
Szolgáltatások:
- HPLC, HPLC-MS és NIR elemzések
- Módszerek kidolgozása
- Elemanalitikai vizsgálatok
Fontosabb eszközök, műszerek:
- Agilent 6530 Q-TOF
- ABSciex 3200 Qtrap
- Bruker NIR
- Agfilent ICP-MS
- Sciex ICP-OES
Szakmai szervezeti tagság:
- MKE
- METT
Hosszú távú együttműködések:
- Magyar Honvédség
- Kromat Kft.
Vállalati partnerek:
- Mizo
- Adexgo Kft
- Biropharma
- Inno-Szienrgia Kft.
Pályázatok:
- EUREKA Zincopyeast